5 Budsjettips

Autorisert regnskapsfører Marita Finstad i Fasit Regnskap gir deg 5 gode tips for å lage og administrere et suksessfullt budsjett.
5 Budsjettips
 
 • Få kontroll og oversikt

  Ved å ha god kontroll og oversikt, kan du få mer ut av pengene dine. Å ha et budsjett er ikke nødvendigvis for å kutte ned på kostnadene, men for å bruke der man ønsker. Når en har kontroll over alle utgiftene og inntektene kan en disponere midlene en har bedre. Er utgiftene større enn inntektene, må du gjøre noen endringer. Det er mange gode maler som kan brukes, blant annet regneprogrammet Excel. Du kan også ta i bruk SIFOs referansebudsjett som gir deg et overslag over hva det koster å leve på et rimelig forbruksnivå for din husholdning. 
   
 • Livsforandringer og nye investeringer?

  Tiden går fort, og mye kan ha skjedd de siste årene. Skal barnet begynne i barnehagen, nettopp kjøpt ny bil, eller har det vært endringer i inntekter? Det er viktig å passe på at kostnadene ikke blir høyere enn inntektene. Kanskje du vurderer nye investeringer som en ny bolig, hytte eller båt. Da er det viktig å vite hvordan dette skal dekkes. Det kan være lurt å sette opp ett langsiktig sparemål, som å for eksempel å kutte ned på en av utgiftspostene.
   
 • Mål for det kommende året

  Ha konkrete mål for det kommende året og prioriter riktig. Skal du sette opp en bufferkonto som kan hjelpe deg med uventede utgifter, eller betale ned dyr forbruksgjeld? Hvor mye skal du bruke på ferien? Sett deg noen mål for budsjettet og hold deg til dem for å få bedre kontroll på økonomien. Bestem deg for hvor du ønsker pengene skal gå, gjerne i en brøk-fordeling av inntekten din. Bestem hvor mye som skal til forbruk, sparing og mer.
   
 • Grønt år

  Bruk og kast-samfunnet er ikke godt for miljøet, og kanskje det er på tide å gjøre noe med dette i 2020. Prøv å tenke mer i gjennom hva du trenger av mat før du tar turen til butikken. Og trenger du virkelig så mye klær? Du kan finne mye fint og brukt på blant annet finn.no og på Fretex. Eller kanskje de eldre barna i venneflokken eller familien har noen flotte leker de ikke bruker lengre?
 • Følg budsjettet

  Det viktigste tipset etter du har laget et budsjett, er å følge budsjettet. Sørg for at alt er oppdatert, og juster målene i henhold til utgifter og inntekter.

  Autorisert regnskapsfører Marita Finstad i Fasit Regnskap på Bryne.Autorisert regnskapsfører Marita Finstad i Fasit Regnskap på Bryne.

Ta kontakt med Fasit Regnskap om lurer på noe angående budsjett!